Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To prosta, sycąca sałatka do pracy, która dobrze znosi transport i długo pozostaje świeża. Sprężysty makaron, chrupiące warzywa, delikatna szynka i kostki sera łączy kremowy sos z lekką, octową nutą idealnie balansują smak. Zrobisz ją w kilkanaście minut z łatwo dostępnych składników, a jedna porcja spokojnie nasyci cię w porze lunchu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1334
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1334
Składniki
Zagotuj osoloną wodę, wrzuć fusilli i ugotuj al dente wg instrukcji. Odcedź i całkiem wystudź.
Ogórka obierz (jeśli skórka jest gruba) i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką czerwoną. Szynkę i ser również pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Kukurydzę dokładnie odsącz.
W miseczce wymieszaj majonez z octem i cukrem. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj, aż sos będzie gładki.
Do dużej miski wsyp wystudzony makaron, dodaj ogórka, paprykę, szynkę, ser, cebulę i kukurydzę. Wlej sos i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
Sałatkę do pracy możesz przełożyć do pojemnika, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i posypać posiekaną natką pietruszki. Po zamknięciu, przełóż do lodówki i przechowaj tak aż do wyjścia z domu.