Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, orzeźwiająca i prosta w wykonaniu sałatka, która pobudza kubki smakowe. Jest zdrową alternatywą na przystawkę i przekąskę na spotkania towarzyskie.
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 158
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 165
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 111
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 158
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 165
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 111
Składniki
Melon galia obieramy ze skóry. Kroimy miąższ w durzą kostkę, ziarna wyrzucamy. Pomidor parzymy we wrządku i obieramy ze skórki. Kroimy w średnią kostkę bez nasion. Szynkę kroimy w podłużne paski o długości 2 cm (jak na zdjęciu). Figę w ósemki, albo jeszcze drobniej. Sałatę pekińską kroimy w cieńkie paski. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości salaterki. Układamy sałatę, na nią duże kostki melona, pokrojoną szynke, figę i pomidora. Wszystko skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, polewamy łyżką dobrej jakości oliwy, solimy i pieprzymy. Przed podaniem sałatkę wstawiamy do lodówki na 10-20 minut.