Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z musztardowcem, fetą i gruszką

Sałatka z musztardowcem, fetą i gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 530 Ocena: 4975

Dodano:

Odsłon: 874

Pyszna i kolorowa sałatka z musztardowcem - listkami o mocnym smaku musztardy.

Składniki

  • Rukola - 2 garście
  • Musztardowiec - 2 garście
  • Pomidory cherry - 4szt
  • Ogórek gruntowy - 1szt
  • Papryka żółta - 1/2 szt
  • Gruszka - 1szt
  • Rzodkiewka - 2szt
  • Ser feta - 200g
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos grecki (gotowy zestaw przypraw) - 1 łyżeczka
  • Pestki dyni do posypania
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z musztardowcem, fetą i gruszką

Przygotowanie

  1. Musztardowiec (gorczyca sarepska) to roślina z gatunku kapustowatych. Z jego nasion wykonuje się, jak nazwa wskazuje, musztardę sarepską. W kuchni warto także wykorzystywać liście. Mają dość mocny, pieprzny, wręcz musztardowy smak. Musztardowiec występuje w kilku odmianach - moja ma mocno postrzępione, dekoracyjne liście. Jest źródłem wielu witamin, wapnia, fosforu, żelaza, kwasu foliowego.

  2. Rukolę i musztardowca myjemy, układamy na talerzach. Na zieleninę kładziemy pokrojone warzywa, gruszkę i ser. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami dyni. Musztardowiec nadaje sałatce pikantny smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń