Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i kolorowa sałatka z musztardowcem - listkami o mocnym smaku musztardy.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2513
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3437
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1509
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2212
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2513
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3437
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1509
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2212
Składniki
Musztardowiec (gorczyca sarepska) to roślina z gatunku kapustowatych. Z jego nasion wykonuje się, jak nazwa wskazuje, musztardę sarepską. W kuchni warto także wykorzystywać liście. Mają dość mocny, pieprzny, wręcz musztardowy smak. Musztardowiec występuje w kilku odmianach - moja ma mocno postrzępione, dekoracyjne liście. Jest źródłem wielu witamin, wapnia, fosforu, żelaza, kwasu foliowego.
Rukolę i musztardowca myjemy, układamy na talerzach. Na zieleninę kładziemy pokrojone warzywa, gruszkę i ser. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami dyni. Musztardowiec nadaje sałatce pikantny smak.