Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z ogórka jest pyszna, pożywna i bardzo orzeźwiająca. Ogórek wspaniale nawadnia organizm i sprawdza się szczególnie w przypadku zbliżających się upałów. Ziemniaki, jajka i szynka dostarczają niezbędnych kalorii w najlepiej przyswajalnej formie. Delikatny i lekko kwaskowaty dressing dodaje całości wyrazistości.
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2223
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26738
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26966
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2223
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26738
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26966
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój je w kostkę o boku ok. 0,5 cm. Zalej je wodą, posól i ugotuj do miękkości przez ok. 10 minut. Odcedź je na sitku, ostudź i przenieś do miski sałatkowej.
Jajka ugotuj na twardo, obierz je i pokrój w kostkę o podobnej wielkości co ziemniaki.
Szynkę także pokrój i dodaj do pozostałych składników.
Na koniec pokrój ogórki w taką samą kostkę. Przełóż je na durszlak i posyp odrobiną soli. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, a następnie odciśnij warzywa z nadmiaru wody i przełóż do miski.
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki. Sosem zalej sałatkę i posyp ją koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj, najlepiej rękoma.
Sałatkę z ogórka wstaw do lodówki na godzinę, celem schłodzenia. Podawaj na zimno jako lekki dodatek do głównego dania, ale także jako samodzielny lunch czy kolację.