Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta świeża i kolorowa sałatka z ogórkiem jest zapowiedzią wiosny, choć możesz ją przygotować o każdej porze roku. Genialne połączenie delikatnych paluszków krabowych ze słodką kukurydzą, ostrym porem i chrupiącym, zielonym ogórkiem, a wszystko połączone aksamitnym sosem i wykończone świeżą natką pietruszki. Aby dodać sałatce więcej chrupkości, dorzuć kilka rzodkiewek lub startą na tarce marchewkę. Pożywności przekąsce nada ugotowany, biały ryż lub jajka na twardo.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 183
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 110
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 183
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 110
Składniki
Paluszki krabowe obierz z osłonek i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz na sicie z zalewy. Por oczyść i pokrój w drobną kostkę. Ogórki dokładnie umyj i pozostaw ze skórką. Wybierz ogórki gruntowe aniżeli szklarniowe, ponieważ mają mniejszą zawartość wody. Ogórki pokrój w drobną kostkę, posól, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po czym odsącz z powstałego płynu, a dzięki temu sałatka będzie bardziej zwarta i dłużej zachowa świeżość.
Pokrojone paluszki surimi, ogórki, kukurydze i por umieść w misce. W oddzielnym naczyniu wymieszaj majonez ze śmietaną lub jogurtem, dopraw solą i czarnym pieprzem. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać odrobinę tartego chrzanu lub musztardy. Sos przelej do dużej miski, dodaj umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj.
Sałatkę z ogórkiem podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Przekąska świetnie smakuje samodzielnie lub ze świeżym pieczywem.