Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta świeża i kolorowa sałatka z ogórkiem jest zapowiedzią wiosny, choć możesz ją przygotować o każdej porze roku. Genialne połączenie delikatnych paluszków krabowych ze słodką kukurydzą, ostrym porem i chrupiącym, zielonym ogórkiem, a wszystko połączone aksamitnym sosem i wykończone świeżą natką pietruszki. Aby dodać sałatce więcej chrupkości, dorzuć kilka rzodkiewek lub startą na tarce marchewkę. Pożywności przekąsce nada ugotowany, biały ryż lub jajka na twardo.
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2651
Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 860
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2651
Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 860
Składniki
Paluszki krabowe obierz z osłonek i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz na sicie z zalewy. Por oczyść i pokrój w drobną kostkę. Ogórki dokładnie umyj i pozostaw ze skórką. Wybierz ogórki gruntowe aniżeli szklarniowe, ponieważ mają mniejszą zawartość wody. Ogórki pokrój w drobną kostkę, posól, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po czym odsącz z powstałego płynu, a dzięki temu sałatka będzie bardziej zwarta i dłużej zachowa świeżość.
Pokrojone paluszki surimi, ogórki, kukurydze i por umieść w misce. W oddzielnym naczyniu wymieszaj majonez ze śmietaną lub jogurtem, dopraw solą i czarnym pieprzem. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać odrobinę tartego chrzanu lub musztardy. Sos przelej do dużej miski, dodaj umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj.
Sałatkę z ogórkiem podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Przekąska świetnie smakuje samodzielnie lub ze świeżym pieczywem.