Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory, które są dostępne w sklepach przez cały rok, najlepiej smakują jednak latem. To właśnie wtedy sięgamy po lżejsze dania i posiłki, dlatego latem częściej na naszych talerzach goszczą różnego rodzaju sałatki. Taka jest właśnie nasza sałatka z papryki, która nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale też bogatą ferią barw. W związku z tym, warzywo to nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Taką sałatkę przygotujesz w mig, nawet gdy goście zapowiedzą się z niespodziewaną wizytą. Ponadto sałatka tego typu świetnie sprawdzi się w słoiczku, który możesz zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11509
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4987
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1229
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10096
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1490
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11509
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4987
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1229
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10096
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1490
Składniki
Dokładnie umyj pomidory i papryki. Z papryki usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidorki w połówki lub na ćwiartki. Paprykę pokrój w słupki, a następnie na 3 części. Dorzuć paprykę do pomidorków i wymieszaj. Następnie posiekaj drobno bazylię i posyp nią warzywa.
Całość skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Taka sałatka świetnie będzie pasować do dań mięsnych lub do grillowanego mięsa lub ryby. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, do sałatki możesz dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrym dodatkiem będą też dwie łyżeczki soku z cytryny.