Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczonego bakłażana w jogurcie

Sałatka z pieczonego bakłażana w jogurcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 2581

Dodano:

Odsłon: 636

Prosta i pełna smaku sałatka z pieczonego bakłażana z natką pietruszki w sosie czosnkowo-jogurtowym z dodatkiem pasty tahini

Składniki

  • 5 bakłażanów
  • 6 łyżek oliwy
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Bakłażany przekroić każdy na pół, nożem naciąć na nich kratkę, posmarować każdą połówkę oliwą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika na 30-40 minut aż się upieką i zbrązowieją.
    Przełożyć do plastikowego naczynia z przykrywką i ostawić do ostygnięcia.
    W misce wymieszać jogurt z pastą tahini, sokiem z cytryny i posiekanym drobno czosnkiem, posolić i popieprzyć do smaku.
    Natkę drobno posiekać.
    Przestygnięte bakłażany pokroić w kostkę, zalać jogurtem dodać natkę, całość dobrze wymieszać.
    Najlepsza jak się przegryzie i postoi kilka godzin w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń