Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym

Przepis dnia 2017-04-24
Sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1406

Dodano:

Odsłon: 5763

Uwielbiam pachnące cytrusami babki, serniki i mazurki, dlatego pomarańcze to najliczniej kupowane przeze mnie owoce w okresie przedświątecznym. Jednak zawsze kupuję ich za dużo i po Świętach sporo zostaje. Mam jednak sprawdzony patent jak w smaczny sposób, poza zrobieniem świeżego soku, wykorzystać je w kuchni… robię z nich lekką, świeżą, pyszną sałatkę, która jest świetną odmianą po świątecznym menu pełnym ciężkich dań i pozwoli odpocząć przepełnionym brzuchom. Koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • Sałatka:
  • 2 duże garści rukoli
  • 1 dobrze dojrzała pomarańcza
  • 60 g sera pleśniowego typu Lazur
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • Sos:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.

    2) Pomarańczę obrać, wyfiletować z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na rukoli.

    3) Dodać ser pokrojony w kostkę.

    4) Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać miód i jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, tak aby się nie przypaliły, a każdy orzech był obtoczony miodem. Uprażone orzechy w miodzie dodać do sałatki.

    5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.

    6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń