Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-04-2017
Uwielbiam pachnące cytrusami babki, serniki i mazurki, dlatego pomarańcze to najliczniej kupowane przeze mnie owoce w okresie przedświątecznym. Jednak zawsze kupuję ich za dużo i po Świętach sporo zostaje. Mam jednak sprawdzony patent jak w smaczny sposób, poza zrobieniem świeżego soku, wykorzystać je w kuchni… robię z nich lekką, świeżą, pyszną sałatkę, która jest świetną odmianą po świątecznym menu pełnym ciężkich dań i pozwoli odpocząć przepełnionym brzuchom. Koniecznie spróbujcie.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3871
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1004
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3871
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1004
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Pomarańczę obrać, wyfiletować z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na rukoli. 3) Dodać ser pokrojony w kostkę. 4) Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać miód i jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, tak aby się nie przypaliły, a każdy orzech był obtoczony miodem. Uprażone orzechy w miodzie dodać do sałatki. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.