Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-04-2017
Uwielbiam pachnące cytrusami babki, serniki i mazurki, dlatego pomarańcze to najliczniej kupowane przeze mnie owoce w okresie przedświątecznym. Jednak zawsze kupuję ich za dużo i po Świętach sporo zostaje. Mam jednak sprawdzony patent jak w smaczny sposób, poza zrobieniem świeżego soku, wykorzystać je w kuchni… robię z nich lekką, świeżą, pyszną sałatkę, która jest świetną odmianą po świątecznym menu pełnym ciężkich dań i pozwoli odpocząć przepełnionym brzuchom. Koniecznie spróbujcie.
Makowiec z dawien dawna był moim ulubionym ciastem na święta Bożego Narodzeni...
Odsłon: 35
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 517
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 138
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 775
Makowiec z dawien dawna był moim ulubionym ciastem na święta Bożego Narodzeni...
Odsłon: 35
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 517
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 138
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 775
Składniki
1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Pomarańczę obrać, wyfiletować z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na rukoli. 3) Dodać ser pokrojony w kostkę. 4) Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać miód i jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, tak aby się nie przypaliły, a każdy orzech był obtoczony miodem. Uprażone orzechy w miodzie dodać do sałatki. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.