Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spróbuj tej sałatki z sosem curry – prostej, ale pełnej smaku! Miękkie ziemniaki, delikatne białka jaj, chrupiący seler naciowy, słodka kukurydza i marynowana czerwona cebulka to zaskakujące, ale wyjątkowo trafne połączenie. Całość otacza kremowy sos curry na bazie gotowanych żółtek, majonezu, jogurtu i aromatycznej, indyjskiej przyprawy. Sałatka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, ale dzięki zastosowaniu kilku ciekawych trików nabiera ciekawego smaku i powoduje, że ciągle masz ochotę ją jeść.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 12
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 461
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 891
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 223
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 12
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 461
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 891
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 223
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut), po czym odstaw składniki do wystudzenia. Ziemniaki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Jajka przetnij na połowy. Żółtka umieść w mniejszej misce. Ugotowane ziemniaki i białka jaj pokrój w równą kostkę, następnie wrzuć do dużej miski. Odcedź kukurydzę i dorzuć do składników.
Cebulkę obierz i drobno posiekaj, skrop octem i posyp szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut. Dzięki temu cebulka będzie chrupiąca i nabierze mocniejszego smaku. Jeśli lubisz łagodniejsze smaki, pomiń ocet, a posiekaną cebulę przelej wrzątkiem i odstaw do ostudzenia. Łodygę selera przekrój na pół (wzdłuż) i drobno posiekaj. Zamarynowaną cebulę i posiekany seler dodaj do ziemniaków i białek jaj.
Pozostawione żółtka rozgnieć widelcem, dodaj majonez, musztardę, jogurt, dopraw solą, czarnym pieprzem oraz przyprawą curry. Dokładnie wymieszaj sos. W zależności od tego czy sałatka ma być bardziej lub mniej kremowa, dostosuj ilość jogurtu i majonezu do własnych preferencji.
Przygotowanym sosem zalej składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Sałatkę z sosem curry podawaj od razu lub po półgodzinnym schłodzeniu w lodówce.