Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z szynką i groszkiem nawiązuje nieco do klasycznej, niemieckiej sałatki makaronowej. Jest świeża, kremowa i bardzo sycąca. To idealny dodatek do grilla, ale świetnie komponuje się także z grillowanym czy pieczonym mięsem. Całość przyrządzisz bardzo szybko i prosto – wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach. Kluczem do sukcesu jest wysoka jakość produktów i duża możliwość modyfikacji – dołóż marchewkę czy czerwoną paprykę, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4125
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416257
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2826
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4125
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416257
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2826
Składniki
Makaron ugotuj do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej go zimną wodą. Przemieszaj, by rurki nie skleiły się ze sobą.
Szynkę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
Do miski przenieś makaron, szynkę, ogórki, świeży lub rozmrożony groszek. Wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w osobnej miseczce. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z szynką i groszkiem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, dzięki czemu makaron wchłonie część sosu, a smaki się połączą.
Przechowuj danie w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyj w ciągu 2-3 dni.