Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi

Sałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4642

Dodano:

Odsłon: 4949

Sałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi to sałatka bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba specjalnie się natrudzić by ją przygotować. Ja osobiście uwielbiam szynkę konserwową i pieczarki marynowane, więc takie połączenie jak dla mnie jest idealne. Kupiłam szynkę i ser w plastrach. Plastry sera były odrobinę grubsze niż te szynki. Te składniki pokroiłam w paski, pozostałe zaś pokroiłam w kostkę. Całość dosmakowałam sosem majonezowo-miodowym. Jeśli nie jesteście przekonani co do tego typu smaku sosu, to sprawdzi się też tradycyjny sos majonezowy. Sałatka pyszna, zachęcam by taką zrobić

Składniki

  • 15 dkg szynki konserwowej
  • 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
  • 15 dkg sera żółtego
  • 4 jajka
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • Na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi

Przygotowanie

  1. Jajka ugotowałam na twardo.
    Pokroiłam w paski szynkę konserwową i ser żółty. Jajka i ogórka konserwowego pokroiłam w kostkę. Wszystko przełożyłam do miski i dodałam kukurydzę. Pieczarki pokroiłam w zależności od wielkości albo na pół albo na ćwiartki.

  2. Przygotowałam sos i wymieszałam majonez, musztardę, mód. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam tak przygotowany sos do sałatki. Dosypałam 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i całość wymieszałam. Odstawiłam do lodówki, by sałatka naszła smakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń