Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z truskawkami, zielonymi szparagami i łososiem

Sałatka z truskawkami, zielonymi szparagami i łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 326 Ocena: 2060

Dodano:

Odsłon: 1252

Uwielbiam surowe zielone szparagi, ponieważ nadają świeżości i chrupkości każdej surówce lub sałatce. Surowe zielone szparagi w połączeniu z truskawkami i wędzonym łososiem tworzą elegancką i pyszną sałatkę.

Składniki

  • 500 g zielonych cienkich szparagów
  • 250 g drobnych słodkich truskawek
  • mała czerwona cebula
  • 150 g wędzonego łososia
  • sok z cytryny
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • 3-4 kromki bagietki
  • ząbek czosnku
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z truskawkami, zielonymi szparagami i łososiem

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, żeby cebula się zamarynowała.

    Szparagi bardzo cienko kroimy. Lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem rzepakowym. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby się zamarynowały.

    Kromki bagietki nacieramy czosnkiem. Kroimy w drobne kosteczki. Kawałki bagietki rumienimy na suchej patelni.

    Do salaterki przekładamy szparagi, na szparagach układamy cebulę, pokrojone w plasterki truskawki. Łososia zwijamy w ruloniki i układamy na sałatce. Całość skrapiamy sokiem, w którym marynowała się cebula i szparagi. Sałatkę posypujemy kolorowym pieprzem i grzankami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń