Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto pyszna i zdrowa sałatka ze szparagami, która idealnie wpisuje się w jadłospis w każdym domu. To przepis na przekąskę, szybki lunch lub dodatek do grilla. Chrupiące, jędrne szparagi wraz z serem feta i słodkimi truskawkami to kompozycja, która przypadnie do gustu wszystkim koneserom dobrych smaków. Wbrew pozorom, nie jest trudna w przygotowaniu, a także bazuje na prostych składnikach.
Sałatka ze szparagami i truskawkami to kwintesencja wiosennej kuchni, bo jest lekka, świeża, kolorowa i pełna kontrastujących smaków. Takie połączenie z pozoru może wydawać się nietypowe, ale jeśli zachowasz proporcje z naszego przepisu, wyjdzie naprawdę perfekcyjna kompozycja. Warto ją przygotować podczas sezonu na zielone szparagi, które pojawiają się na lokalnych targach i w sklepach spożywczych. Ich smak przełamują soczyste oraz słodkie truskawki. Całość świetnie komponuje się z delikatnymi liśćmi szpinaku i bardziej wyrazistej rukoli, a także słoną fetą. W sałatce ze szparagami nie mogło też zabraknąć orzechów włoskich. Dzięki nim cała potrawa zyskuje chrupkość. Całość spaja prosty, ale genialny sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i limonki. Docenisz w nim idealny balans kwaśnego, słodkiego i ostrego smaku.
Ten przepis na przekąskę zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Zieleń pięknie komponuje się z czerwienią na talerzu.
Zielone szparagi to warzywa delikatne, ale wymagające. Wystarczy chwila nieuwagi, aby je rozgotować i pozbawić jędrności. Właśnie dlatego zastosuj nasze wskazówki zarówno dotyczące czyszczenia, jak i gotowania. Na początek warto pamiętać, że zielonych szparagów nie trzeba obierać. Rozpocznij przygotowywanie od umycia i odłamania twardych końcówek. Kiedy je zegniesz, złamią się same w odpowiednim miejscu.
Gotowanie szparagów do sałatki powinno być krótkie, czyli maksymalnie 5 minut w osolonym wrzątku. Dzięki temu będą przyjemne w smaku, miękkie, ale wciąż sprężyste. Najlepiej wrzucać je do już wrzącej wody i gotować bez przykrycia. To pozwoli zachować ich piękny, intensywnie zielony kolor. Po ugotowaniu warto od razu przelać szparagi zimną wodą.
Jeśli zależy ci na dodatkowym aromacie, możesz dodać do wody odrobinę soku z cytryny lub plasterek czosnku.
Sałatkę ze szparagami i fetą możesz dowolnie modyfikować zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi albo okazją. Sięgnij po ser kozi, który jest kremowy i dobrze rozprowadza się między składnikami. Jest delikatny i lekko kwaskowaty, co idealnie sprawdzi się zamiast tradycyjnej fety. Subtelności doda z kolei mozzarella, zwłaszcza w wersji mini kulek, które pięknie wyglądają na talerzu.
Zamiast rukoli, możesz użyć też mixu sałat albo roszponki. Dzięki temu pozbędziesz się lekko gorzkiego i wytrawnego smaku. W ten sposób wykorzystasz też resztki ze swojej lodówki, np. po zrobieniu innej sałatki. Do tej kompozycji możesz dodać również czerwoną cebulę, posiekaną w cienkie piórka.
W przypadku sałatki ze szparagami i truskawkami warto postawić na sos, który łączy wiele smaków. Właśnie dlatego proponujemy słodki miód, lekko ostrą musztardę i kwaśny sok z limonki. Całość spaja oliwa, najlepiej dobrej jakości. Zamiast limonki, możesz jednak użyć tradycyjnej cytryny albo octu winnego. To świetna baza całej sałatki, ale możesz ją z powodzeniem zastąpić innymi składnikami, np. kiedy będziesz po raz kolejny serwować tę sałatkę do grilla.
Jedną z najprostszych modyfikacji jest dodanie octu balsamicznego, który świetnie pasuje do truskawek. Kilka kropel doda głębi i podkreśli słodycz owoców, wnosząc lekko wytrawną nutę. Możesz także dodać odrobinę świeżego tymianku lub posiekanego rozmarynu. Zioła wprowadzają doskonały aromat, a także urozmaicą wygląd sałatki ze szparagami.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6978
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2926
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 799
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 560
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6978
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2926
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 799
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 560
Składniki
Umyj szparagi, pozbądź się twardych końcówek. Ugotuj je al dente w osolonej wodzie, wystarczy na ok. 4-5 minut wrzucić je do wrzątku. Na suchej patelni podpraż poszatkowane orzechy włoskie.
Do miski dodaj liście świeżego szpinaku, rukolę, pokrojone w ćwiartki truskawki oraz rozkruszony ser feta. Dorzuć orzechy włoskie.
W małej miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, miód, sok z limonki, musztardę oraz świeżo mielony pieprz. A następnie wlej go do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj.