Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące sałatki ziemniaczane rewelacyjnie sprawdzają się na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Mogą również zostać podane bez szczególnej okazji: jako treściwa kolacja lub solidne, drugie śniadanie. Nasza sałatka ziemniaczana z boczkiem to doskonała propozycja dla wszystkich fanów klasycznych i swojskich smaków. Niewiele z nią roboty, a efekt powala na kolana.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29062
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9646
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2148
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4141
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 835
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29062
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9646
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2148
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4141
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 835
Składniki
Z boczku wędzonego odkrój twardą skórkę. Pokrój go w kostki. Przełóż na rozgrzaną patelnię bez oleju i podsmaż aż mięso wytopi tłuszcz i się zarumieni. W trakcie dopraw boczek papryką słodką wędzoną w proszku i pieprzem. Nie używaj soli, mięso samo w sobie jest już słone.
Odsącz skwarki na ręczniku papierowym. Poczekaj aż ostygną. W tym czasie posiekaj drobno cebulę i pokrój w kostkę ogórki kiszone. Odsącz je z powstałego soku.
Ziemniaki połącz z boczkiem smażonym, ogórkami kiszonymi i cebulą. Dodaj majonez, musztardę ostrą, paprykę słodką w proszku, suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Na koniec wmieszaj posiekany świeży szczypiorek. Przełóż sałatkę do lodówki, aby smaki się przegryzły, na minimum godzinę.
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie podziel na mniejsze części. Ugotuj je al dente i poczekaj aż się ostudzą. Wtedy pokrój na średniej wielkości kostki, nie muszą być one drobne. Przełóż do miski.