Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące sałatki ziemniaczane rewelacyjnie sprawdzają się na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Mogą również zostać podane bez szczególnej okazji: jako treściwa kolacja lub solidne, drugie śniadanie. Nasza sałatka ziemniaczana z boczkiem to doskonała propozycja dla wszystkich fanów klasycznych i swojskich smaków. Niewiele z nią roboty, a efekt powala na kolana.
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 373
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 11786
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 435
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 108
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 661
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 373
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 11786
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 435
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 108
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 661
Składniki
Z boczku wędzonego odkrój twardą skórkę. Pokrój go w kostki. Przełóż na rozgrzaną patelnię bez oleju i podsmaż aż mięso wytopi tłuszcz i się zarumieni. W trakcie dopraw boczek papryką słodką wędzoną w proszku i pieprzem. Nie używaj soli, mięso samo w sobie jest już słone.
Odsącz skwarki na ręczniku papierowym. Poczekaj aż ostygną. W tym czasie posiekaj drobno cebulę i pokrój w kostkę ogórki kiszone. Odsącz je z powstałego soku.
Ziemniaki połącz z boczkiem smażonym, ogórkami kiszonymi i cebulą. Dodaj majonez, musztardę ostrą, paprykę słodką w proszku, suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Na koniec wmieszaj posiekany świeży szczypiorek. Przełóż sałatkę do lodówki, aby smaki się przegryzły, na minimum godzinę.
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie podziel na mniejsze części. Ugotuj je al dente i poczekaj aż się ostudzą. Wtedy pokrój na średniej wielkości kostki, nie muszą być one drobne. Przełóż do miski.