Do góry

Sałatki Przepis na:

Słodkie tofu w sosie sojowo-pomarańczowym

Słodkie tofu w sosie sojowo-pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 2487

Słodki tofu w sosie sojowo – pomarańczowym, to potrawa w słodko – ostrym a jednocześnie bardzo aromatycznym wydaniu. Obłędnie pyszne, lekkie i proste danie.

Składniki

  • Tofu naturalne 250 g
  • Sałata lodowa / pół małej główki
  • Pomarańcza
  • Syrop z agawy – 2 łyżki
  • Sos sojowy jasny – 2 łyżki
  • Ocet ryżowy – łyżka
  • Papryczka chili – ok. 1,5 cm
  • Masło 20 g
  • Płatki migdałowe 2 łyżki
  • Granola 2 łyżki
  • Bazylia – kilka listków
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sałatę poszatkuj, rozłóż na talerze.

  2. Pomarańczę dokładnie umyj / sparz wrzątkiem / wyciśnij sok.

  3. Skórkę z połowy pomarańczy drobno posiekaj.

  4. Na patelnię wlej przez sitko sok pomarańczowy, sos sojowy, ocet ryżowy, syrop z agawy zamieszaj.

  5. Dołóż posiekaną skórkę pomarańczy oraz drobno poszatkowaną papryczkę chili bez pestek.

  6. Dodaj masło, zagotuj i zmniejsz ogień.

  7. Tofu pokrój w równą kostkę i dodaj do sosu.

  8. Duś pod przykryciem około 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj i polewaj tofu sosem.

  9. Na talerze z sałatą, wyłóż porcje tofu.

  10. Posyp granolą oraz płatkami migdałów.

  11. Całość polej pozostałym sosem.

  12. Dodaj po kilka listków bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń