Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 2372
Dodano: 11.03.2018
Odsłon: 29070
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Kapustę cienko kroimy. Posypujemy ją około 1-1,5 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy, aż nieco zmniejszy swoją objętość. Zajmie to około 40 minut.
Można ją lekko wygnieść dłońmi - na pewno jej to nie zaszkodzi, a trochę szybciej zmięknie.
Nie przerażajmy się początkową ilością kapusty - ona zmniejszy swoją objętość, lepiej ukroić jej więcej niż za mało.
Kapustę odciskamy z wody którą puściła i przekładamy już do mniejszej miski. Dodajemy marchewkę utartą na mniejszych oczkach tarki, pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz posiekany koperek.
eśli chcemy, dodajemy kukurydzę. Starannie mieszamy zawartość miski.
W kubku mieszamy majonez, śmietanę, cukier, pieprz i sok z cytryny. Nie dodajemy soli, bo kapusta jest dość słona. Jeśli już, to solimy bardzo ostrożnie.
Mieszamy zawartość miski z sosem i odstawiamy na pół godzinki, żeby smaki się połączyły.
Smacznego!!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)