Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z moich ulubionych obiadowych :) już pal sześć to, że jest z majonezem i śmietaną, a ja wiecznie na diecie - bez przesady, od tych dwóch łyżek sałatki nie utyję nagle 5 kilo :) Bardzo delikatna, obłędnie pyszna sałatka z białej kapusty, z dużą ilością koperku, cebulą i marchewką - czyli to, co kocham najbardziej :) nie robię sosu na jogurcie, ponieważ zbyt mocno zmieniłoby to jej smak. Do swojej surówki dodaję kukurydzę - nam wszystkim bardzo smakuje taka wersja. Oczywiście kukurydzę można pominąć i zrobić tradycyjną - to tylko taki mój mały dodatek. Taka surówka pasuje idealnie do żeberek, do kotletów mielonych, do schabowych... a nawet tylko z pieczonymi ziemniaczkami. To jedna z bardziej uniwersalnych surówek, którą szczerze i serdecznie Wam polecam :)
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 212
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 211
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 309
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 67
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 212
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 211
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 309
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 67
Składniki
Kapustę cienko kroimy. Posypujemy ją około 1-1,5 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy, aż nieco zmniejszy swoją objętość. Zajmie to około 40 minut. Można ją lekko wygnieść dłońmi - na pewno jej to nie zaszkodzi, a trochę szybciej zmięknie. Nie przerażajmy się początkową ilością kapusty - ona zmniejszy swoją objętość, lepiej ukroić jej więcej niż za mało.
Kapustę odciskamy z wody którą puściła i przekładamy już do mniejszej miski. Dodajemy marchewkę utartą na mniejszych oczkach tarki, pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz posiekany koperek.
eśli chcemy, dodajemy kukurydzę. Starannie mieszamy zawartość miski. W kubku mieszamy majonez, śmietanę, cukier, pieprz i sok z cytryny. Nie dodajemy soli, bo kapusta jest dość słona. Jeśli już, to solimy bardzo ostrożnie. Mieszamy zawartość miski z sosem i odstawiamy na pół godzinki, żeby smaki się połączyły. Smacznego!!!!