Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka grillowa teścia to prosty i szybki to przygotowania dodatek do grillowanych mięs czy warzyw. Świetnie komponuje się także z białym winem lub mocniejszymi alkoholami. Jej przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. Zaskakuje świeżością i chrupkością. Kluczowym składnikiem jest tutaj szynka dobrej jakości, z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Smak surówki podkręca dodatkowo kwaśna śmietana i delikatna ostrość cebuli. Jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić o ulubione przyprawy. Ciekawą modyfikacją będzie dodanie łyżeczki curry, która doda daniu orientalnego aromatu.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 256
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 256
Składniki
Marchewki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach, tworząc długie wiórki. Ogórki umyj i pokrój w słupki o długości ok. 2-3 cm. Szynkę pokrój w słupki lub kostkę o średniej wielkości. Cebulę bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Wszystkie składniki przenieś do dużej miski i krótko wymieszaj dłonią.
Przygotuj dressing. W osobnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polej dressingiem surówkę i dobrze wymieszaj. Surówkę grillową teścia podawaj po schłodzeniu w lodówce, udekorowaną natką pietruszki.