Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka marynowana to klasyka polskich stołów, która zachwyca swoją prostotą i niepowtarzalnym smakiem. To idealny dodatek do obiadu, który wprowadza świeżość i chrupkość, jednocześnie podkreślając tradycyjne aromaty. Samodzielne konserwowanie dania mieszaniną wody, soli i octu pozwala ci na pełną kontrolę smaku i wyrazistości. Kapusta jest też bogata w witaminę C oraz inne substancje odżywcze, które wspierają codzienne funkcje organizmu. To danie, które możesz przygotować szybko i łatwo, a jego uniwersalność sprawia, że świetnie komponuje się zarówno z mięsami, jak i wegetariańskimi potrawami. Stanie nieodzownym elementem na twoim stole!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 967
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 967
Składniki
Wodę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj do niej sól, cukier, ocet i olej. Wymieszaj do połączenia i rozpuszczenia wszystkich składników.
Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Odstaw.
Kapustę poszatkuj, najlepiej na mandolinie.
Paprykę pokrój w bardzo cienkie słupki, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Całość przemieszaj i włóż do czystego, wypasteryzowanego, dużego słoja. W razie potrzeby lekko ugnieć warzywa.
Do słoika wlej ciepłą marynatę, by sięgała pod same brzegi. Szczelnie zakręć słoik i wstaw do lodówki.
Surówkę marynowaną będzie można spożyć już po 4-5 godzinach marynowania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by leżakowała w lodówce na 1-2 tygodnie.
Podawaj ją na zimno, udekorowaną świeżymi owocami żurawiny oraz siekaną natką pietruszki.