Surówka jest zdrowa, smaczna i chrupiąca. Stanowi doskonały dodatek do obiadu.
Surówka po żydowsku
Składniki
- 400 g białej kapusty
- 1 por (biała część)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 duża marchewka
- 2 duże ogórki kiszone
- pół pęczka natki pietruszki
- Składniki na sos:
- 4 łyżki dobrej jakościowo oliwy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Składniki
- 400 g białej kapusty
- 1 por (biała część)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 duża marchewka
- 2 duże ogórki kiszone
- pół pęczka natki pietruszki
- Składniki na sos:
- 4 łyżki dobrej jakościowo oliwy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Kapustę szatkujemy na drobno. Pora kroimy na drobno i cieniutko. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ogórki kiszone i paprykę, kroimy na drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki warzywne przekładamy do miski i ugniatamy dłonią aż zrobią się lekko wilgotne. Do osobnej miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz do smaku, wszystko mieszamy. Tak powstałą mieszanką polewamy składniki surówki. Wszystko razem mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na kilka minut dla wyrównania się smaków. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3337

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 181
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3337

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 181



Składniki
- 400 g białej kapusty
- 1 por (biała część)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 duża marchewka
- 2 duże ogórki kiszone
- pół pęczka natki pietruszki
- Składniki na sos:
- 4 łyżki dobrej jakościowo oliwy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy na drobno. Pora kroimy na drobno i cieniutko. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ogórki kiszone i paprykę, kroimy na drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki warzywne przekładamy do miski i ugniatamy dłonią aż zrobią się lekko wilgotne. Do osobnej miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz do smaku, wszystko mieszamy. Tak powstałą mieszanką polewamy składniki surówki. Wszystko razem mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na kilka minut dla wyrównania się smaków. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pychota :)
Pyszotka:)
Bardzo fajna , apetyczna i smakowita surówka.;)