Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynna surówka obiadowa Colesław jest niezwykle popularna także nad Wisłą. Świetnie nadaje się na warzywny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Uwielbiają ją dorośli i dzieci. Co ciekawe, ma niezwykle prosty skład i może właśnie dlatego jest tak smaczna. Nie mniej pyszne są wariacje na temat Colesława. W składzie standardowej wersji znajduje się przede wszystkim biała kapusta, zwykle też marchewka i cebula. Można jednak śmiało eksperymentować i np. zamienić marchewkę na słodkie buraki. Powstanie efektowny biało-czerwony wariant Colesława czyli... Polesław!
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1114
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1114
Składniki
Ugotuj buraki w łupinach – do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane obierz (użyj rękawiczek, by nie ubrudzić dłoni) i pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do miski.
Usuń z kapusty zewnętrzne, uszkodzone liście oraz głąb. Resztę liści drobno poszatkuj i dołóż do miski z burakami.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Dodaj do reszty warzyw. Wymieszaj warzywa w misce.
W osobnym naczyniu połącz oliwę, syrop i musztardę. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj w surówkę.
Odstaw miskę z surówką na co najmniej pół godziny do lodówki, by przegryzły się smaki. Przed podaniem możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.