Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapewne nie każdy wie, że cukinię (a także dynię, kabaczka, patisony) można jeść na surowo, zupełnie tak samo, jak ogórki. Wszystkie te warzywa należą do rodziny dyniowatych, których owoce zazwyczaj są jadalne (i smaczne) na surowo. Przynajmniej te powszechnie znane. Jeśli wszyscy jemy surowe ogórki w postaci mizerii, w sałatce greckiej czy po prostu jako plasterki na kanapkach, to co nas powstrzymuje od spróbowania surowej cukinii? Dziś przedstawiam więc cukinię na surowo. Warunkiem przygotowania smacznej surówki jet użycie młodych owocników – z miękką skórką i bez dużych pestek (jeśli cukinia trochę przerosła, po prostu usuń gniazda nasienne, by pestki nie przeszkadzały w jedzeniu).
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242930
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242930
Składniki
Cukinię (jeśli młoda, to bez obierania) zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, szczypior w plasterki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną zieleninę.
W osobnym naczyniu przygotuj sos z musztardy, śmietany i oliwy. Dodaj go do miski z cukinią i wymieszaj.
Przypraw do smaku pieprzem, solą, cytryną, ewentualnie odrobiną cukru lub innego słodu. Odstaw do lodówki na jakiś czas (a najlepiej na 2 godziny, ale jak się przygotowuje surówkę na ostatnią chwilę, to się nie da), by mogły dojrzeć smaki.
Po wyjęciu z lodówki przybierz cząstkami pomidora i podawaj. Ta surówka jest zaskakująco smaczna. Niech Ci jednak nie przychodzi na myśl mizeria z ogórków. O nie, to jest zupełnie inny smak, który koniecznie musisz poznać. Smacznego!