Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2324

Dodano:

Odsłon: 4229

Najlepsza do bitek lub roladek wołowych z sosem i kluskami śląskimi :)

Składniki

  • Czerwona kapusta - 700 g
  • Cebula - 1 szt.
  • Boczek wędzony - 50 g
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Jabłko - 1 szt.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z czerwonej kapusty

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Odlewamy większość wody po ugotowaniu. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy, ewentualnie dodając trochę tłuszczu, jeżeli boczek ma go zbyt mało. Dodajemy 1 łyżkę octu i przekładamy do ugotowanej kapusty. Na końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłko. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło lub zimno, choć osobiście wolę na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń