Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię czerwoną kapustę. Za każdym razem łączę ją z innymi dodatkami i zawsze wychodzi pysznie. Tym razem jest to klasyka czyli połączenie kapusty, ogórka kiszonego, jabłka, groszku zielonego i cebuli. Polecam :)
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1916
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1916
Składniki
Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i gotować ok. 5-10 minut.
Tak naprawdę czas gotowania to sprawa indywidualna. Ja lubię jak kapusta jest lekko obgotowana i równocześnie jeszcze chrupiąca. Ale np. dla dzieci czy dla tych, którzy mają delikatne żołądki będzie lepsza ugotowana do całkowitej miękkości.
Ugotowaną kapustę cedzimy i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i zalewamy w misce wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i studzimy.
Ogórek kiszony i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny przed podaniem.
Taką surówkę możemy wzbogacić dodając łyżkę kwaśnej śmietany, łyżeczkę majonezu i łyżeczkę chrzanu ze słoiczka.