Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta kolorowa surówka z kapustą i burakami to dobre połączenie świeżości i wyrazistych smaków. Słodycz buraków i chrupkość marchewki łączą się z soczystością świeżego ogórka i delikatnością białej kapusty. Dodatek dymki ze szczypiorkiem, natki pietruszki, a także dressing z oliwy i soku z cytryny nadaje surówce fantastycznej lekkości i orzeźwienia, czyniąc ją świetnym dodatkiem do wielu dań głównych lub propozycją na samodzielną przekąskę.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Składniki
Buraki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (w mundurkach), po czym ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Możesz też ugotować warzywa na półtwardo, a następnie upiec w piekarniku. Z kapusty obierz zewnętrzne liście, odetnij twarde części i drobno poszatkuj. Możesz użyć szatkownicy lub ostrego noża. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w słupki. Z ogórkiem zrób tak samo, choć możesz zostawić go ze skórką. Kapustę, marchewkę i ogórka przełóż do miski, zasyp łyżeczką soli i cukru, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aby warzywa zmiękły i puściły sok. Posolone warzywa odciśnij i przełóż do drugiej miski. Dodaj pokrojone buraki. Dymkę ze szczypiorkiem i natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do warzyw.
W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Polej dressingiem warzywa i ponownie wymieszaj. Surówkę podawaj od razu lub po półgodzinnym chłodzeniu w lodówce. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj warzywa.