Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W prostocie kryje się najwięcej smaku, a ta surówka z kapusty jest na to najlepszym dowodem! Surówkę wykonasz z kilku prostych składników, które są dostępne o każdej porze roku. Najpopularniejszym miejscem surówki w całodziennym menu jest towarzystwo dania głównego. Świeży i chrupiący dodatek dobrze komponuje się z mięsem i rybami, a przede wszystkim obfitymi, ciężkimi potrawami. Możesz od razu przygotować większą porcję, ponieważ surówka przechowywana w lodówce, nie traci na swojej świeżości i chrupkości.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16129
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16129
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5115
Składniki
Oddziel zewnętrzne liście z kapusty i wytnij twardy środek. Ostrym nożem lub szatkownicą drobno poszatkuj kapustę. Pamiętaj, aby wybierać warzywa jędrne i młode. Stare i zwiędłe kapusty mogą być gorzkie. Poszatkowaną kapustę przełóż do miski, delikatnie posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut, by zmiękła.
Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce jarzynowej lub pokrój w zapałki. Pozostawiając marchewkę w większych kawałkach, uzyskasz większą soczystość i chrupkość. Możesz wspomóc się tarką lub krajalnicą typową do przygotowywania dań azjatyckich. Pietruszkę albo koperek bardzo drobno posiekaj. Wszystkie przygotowane warzywa umieść w misce.
W małej miseczce lub szklance umieść olej, dodaj cukier lub miód i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Następnie dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
Wlej sos do sałatki, dokładnie wymieszaj i odstaw ją na 20 minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie podawaj.