Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W prostocie kryje się najwięcej smaku, a ta surówka z kapusty jest na to najlepszym dowodem! Surówkę wykonasz z kilku prostych składników, które są dostępne o każdej porze roku. Najpopularniejszym miejscem surówki w całodziennym menu jest towarzystwo dania głównego. Świeży i chrupiący dodatek dobrze komponuje się z mięsem i rybami, a przede wszystkim obfitymi, ciężkimi potrawami. Możesz od razu przygotować większą porcję, ponieważ surówka przechowywana w lodówce, nie traci na swojej świeżości i chrupkości.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93999
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2751
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3550
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1644
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93999
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2751
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3550
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1644
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Składniki
Oddziel zewnętrzne liście z kapusty i wytnij twardy środek. Ostrym nożem lub szatkownicą drobno poszatkuj kapustę. Pamiętaj, aby wybierać warzywa jędrne i młode. Stare i zwiędłe kapusty mogą być gorzkie. Poszatkowaną kapustę przełóż do miski, delikatnie posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut, by zmiękła.
Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce jarzynowej lub pokrój w zapałki. Pozostawiając marchewkę w większych kawałkach, uzyskasz większą soczystość i chrupkość. Możesz wspomóc się tarką lub krajalnicą typową do przygotowywania dań azjatyckich. Pietruszkę albo koperek bardzo drobno posiekaj. Wszystkie przygotowane warzywa umieść w misce.
W małej miseczce lub szklance umieść olej, dodaj cukier lub miód i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia. Następnie dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
Wlej sos do sałatki, dokładnie wymieszaj i odstaw ją na 20 minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie podawaj.