Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenna surówka z delikatnej kapusty stożkowej, marchewki, jabłka i pora okraszona dużą ilością natki, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 67
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2365
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 67
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2365
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich zielonych liści i szatkujemy drobno. Por kroimy w półplasterki. Przekładamy por i kapustę do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściły sok i zmiękły). Do tak przygotowanej kapusty i pora dodajemy obraną, startą na grubych oczkach marchew oraz jabłko (najlepiej razem ze skórką) również starte na grubych oczkach. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę.
Teraz robimy sos do surówki.
Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.
Prosta i smaczna surówka z kapusty stożkowej gotowa!