Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z kaszą jęczmienną to oryginalne danie, które może być przystawką do obiadu, ale też z powodzeniem go zastąpić. Świetnie sprawdza się jako posiłek do lunchboxa.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1844
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1844
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Składniki
Przepłucz kaszę i ugotuj na sypko. Zalej 300 ml wody i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut – aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłącz palnik. Pozostaw pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Przestudź.
Obierz marchewki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pokrój daktyle na małe kawałki. Namocz rodzynki w niewielkiej ilości gorącej wody. Upraż pestki słonecznika na suchej patelni. Posiekaj natkę pietruszki (lub kolendrę). Otrzyj skórkę z połówki cytryny.
Połącz w misce wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Dodaj imbir i kmin rzymski. Ponownie wymieszaj i dodaj dressing do surówki.
Dopraw surówkę do smaku solą i chili. Wstaw na pół godziny do lodówki, by przegryzły się smaki.