Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem do obiadu podaję kiszonego ogórka – tak prosto ze słoika, ale znacznie częściej na talerzu obok gulaszu ląduje surówka z kiszonych ogórków. Można by też powiedzieć, że to sałatka z kiszonych ogórków z cebulką, co jest prawdą. Bo nie każdy wie, że ze zwyczajnych kiszonych ogórków można przygotować naprawdę pyszną surówkę! Ja poznałam sposób na nią już bardzo dawno temu i przygotowuję wciąż tak samo. Taka sałatka ma o wiele bogatszy smak niż zwykły ogórek wprost ze słoika, który przecież już sam w sobie jest pyszny. Ale w sałatce dodatkowo zyskuje, więc zachęcam do jej przygotowania.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Składniki
Posiekaną cebulę umieść w misce odpowiedniej wielkości – takiej, by zmieściły się w niej później wszystkie pozostałe składniki. Posyp sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i szczyptą soli. Najlepiej byłoby ją zostawić na jakieś pół godzinki, by cebulka trochę zmiękła i puściła nieco soku. Ale jak Ci się spieszy, to od razu przystąp do dalszego działania.
Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki do innej miski. Dobrze byłoby odlać nadmiar soku albo umieścić tarte ogórki na sicie, by je nieco odsączyć. Bo wtedy gotowa surówka nie będzie pływać w soku ogórkowym, tylko zyska fajną konsystencję.
Ale odsączonego soku, jak i tego pozostałego w słoiku, nie wylewaj. Sok z kiszonych ogórków jest świetnym napojem probiotycznym, idealnym nie tylko na kaca
Odsączone ogórki dodaj do miski ze zmorzoną cebulą. Dorzuć też posiekany koperek i dodaj porządny chlust nierafinowanego oleju rzepakowego (lub innego, który masz). Wymieszaj dokładnie.
Surówkę możesz podać od razu, bo jest to tak naprawdę bardzo szybka sałatka.
Albo możesz w zamkniętym naczyniu wstawić do lodówki i podać następnego dnia. Przypominam, że wtedy będzie smakować jeszcze lepiej!
Surówka z kiszonych ogórków jest dla mnie oczywistością, gdy na obiad podaję pyszny gulasz albo na przykład bitki. Ale tak naprawdę pasuje do każdego dania, a zwłaszcza do takiego, do którego można podać po prostu kiszony ogórek Smacznego!