Sałatki Przepis na:
Świąteczna sałatka z wędzoną makrelą

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 1409
Dodano: 08.06.2010
Odsłon: 12028
Składniki
- kapusta pekińska, 1 duza lub 2 mniejsze
- jajka, 6 szt.
- ogórki konserwowe, ok. 6 szt
- puszka kukurydzy, 1
- puszka groszku, 1
- por, 1 średni
- majonez
- musztarda
- makrela wędzona, 1 duża
- sól, pieprz, wegetta
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pora kroimy na cienkie półtalarki, soli i odstawiamy, zeby zmiękł
-
Kapustę pekińską kroimy w kostkę ok. 1,5 cm(wykrawając twarde części)jajka ugotowane na twardo i ogórki kroimy w drobną kostkę, kukurydzę i groszek odsączamy, wsypujemy przygotowany wczesniej por i wszystko razem mieszamy.
-
Makrele obieramy ze skóry i ości i "szarpiemy" na kawałeczki(podczas mieszania stanie się praktycznie niewidoczna , ale smak pozostanie). Dodajemy majonez i kilka łyżeczek musztardy(wg uznania) doprawiamy solą, pieprzem i wegettą.
-
Smacznego!!!!
Komentarze do przepisu (1)

Kurka_domowa 08 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Sałatka zapowiada się smacznie, na pewno spróbuję - dodałabym jeszcze paprykę czerwoną dla kolorku :)4 Kto głosował? | Odpowiedz