Składniki
- 500 g różnych liści sałaty
- garść pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 2 gruntowe ogórki, pokrojone w plasterki
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
- garść liści kolendry
- garść liści tajskiej bazylii
- 1 papryczka chili, posiekana (do sosu)
- 2 ząbki czosnku, posiekane (do sosu)
- garść liści mięty, posiekanych (do sosu)
- szczypta soli (do sosu)
- 2 łyżeczki cukru (do sosu)
- 2 łyżki sosu rybnego (do sosu)
- 4 łyżki soku z cytryny (do sosu)
- 1 łyżka oliwy (do sosu)
1
Składniki sosu mieszamy dokładnie ze sobą.
2
Na talerzu układamy liście sałaty, pomidory, ogórek, cebulę oraz liście kolendry i bazylii. Polewamy sosem.