Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem, który znakomicie sprawdzi się na Sylwestrowym stole. Tym razem przygotujemy tort sałatkowy na słonych krakersach. Poszczególne warstwy, choć różne, bardzo dobrze do siebie pasują. Wyrazista sałatka z serem i szynką jest idealnie równoważona przez smak delikatniejszej sałatki z jajkiem i porem. Całość uzupełnia subtelny krem chrzanowy, który dodaje kompozycji odrobiny charakteru. Myślę, że to fajny sposób na zaskoczenie swoich gości.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27273
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27273
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
150 g białej części pora przetnij wzdłuż na pół, dokładnie umyj, a następnie pokrój w cienkie, około milimetrowe paseczki. Tak przygotowane warzywo przełóż na drobne sitko i polej świeżo zagotowaną wodą. Dzięki temu por zmięknie i utraci swój charakterystyczny, ostry smak. Po sparzeniu pozostaw go na sitku i odstaw na około 15 minut, żeby resztki wody spokojnie z niego spłynęły.
Do dużej miski przełóż 300 g pokrojonej w drobną, około półcentymetrową kostkę szynki, 150 g startego na dużych oczkach sera, 170 g kukurydzy i 150 g majonezu. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do równomiernego rozprowadzenia majonezu. Dopraw całość do smaku mielonym czarnym pieprzem i niewielką ilością soli. Sałatka wyciągnie sól z krakersów; lepiej dodać jej mniej na tym etapie i ewentualnie doprawić całość już po podaniu. Sałatkę krótko przemieszaj, tylko do rozprowadzenia przypraw, i odstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
Do osobnej dużej miski przełóż 5 średnich, pokrojonych w drobną kostkę ogórków konserwowych, 180 g groszku konserwowego, 3 pokrojone w kostkę duże jajka, odsączonego z wody pora i 100 g majonezu. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do chwili, kiedy majonez pokryje wszystkie składniki. Postaraj się zrobić to na tyle delikatnie, żeby nie uszkodzić jajek i groszku. Tak przygotowaną sałatkę dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Tak jak poprzednio, postaraj się nie użyć za dużo soli. Po dodaniu przypraw całość krótko wymieszaj i na chwilę odstaw.
Przygotuj krem chrzanowy. Do średniej miski przełóż 160 g śmietankowego serka kanapkowego i dodaj do niego 100 g zimnej, 36 % śmietanki oraz 40 g tartego chrzanu. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania gęstego, prawie sztywnego kremu. Zajmie to kilka minut, więc uzbrój się w cierpliwość. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dopraw krem do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Gotowy krem odstaw do lodówki na czas składania całości.
Na dnie dużego półmiska ułóż 16 słonych krakersów. Przykryj je warstwą sałatki z porem i jajkami. Sałatkę ostrożnie wyrównaj przy pomocy łyżki. Żeby ułatwić składanie, proponuję posmarowanie każdego krakersa od spodu niewielką ilością majonezu lub sosu chrzanowego. Dzięki temu przykleją się one do półmiska i nie będą się przesuwać w trakcie wykładania sałatki.
Po wyrównaniu sałatki przykryj ją kolejną warstwą słonych krakersów. Ułóż je identycznie jak spód, a następnie lekko dociśnij, żeby przykleiły się do pierwszej warstwy sałatkowej.
Na ułożone krakersy wyłóż drugą sałatkę. Zrób to ostrożnie i rozkładaj ją w taki sposób, żeby mieć jak najmniej wyrównywania. Postaraj się ją rozłożyć jak najbliżej boków. Nie spiesz się; im dokładniej to zrobisz, tym lepszy efekt wizualny osiągniesz. Po wyrównaniu drugiej warstwy sałatki przykryj ją krakersami.
Na tak złożony tort wykładam schłodzony krem chrzanowy i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni krakersów. Udekoruj górę na przykład drobno posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewkami albo serem. Tak przygotowany tort sałatkowy wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia i rozwinięcia wszystkich smaków.
Smacznego!