Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem, który znakomicie sprawdzi się na Sylwestrowym stole. Tym razem przygotujemy tort sałatkowy na słonych krakersach. Poszczególne warstwy, choć różne, bardzo dobrze do siebie pasują. Wyrazista sałatka z serem i szynką jest idealnie równoważona przez smak delikatniejszej sałatki z jajkiem i porem. Całość uzupełnia subtelny krem chrzanowy, który dodaje kompozycji odrobiny charakteru. Myślę, że to fajny sposób na zaskoczenie swoich gości.
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7981
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 92
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7981
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 92
Składniki
150 g białej części pora przetnij wzdłuż na pół, dokładnie umyj, a następnie pokrój w cienkie, około milimetrowe paseczki. Tak przygotowane warzywo przełóż na drobne sitko i polej świeżo zagotowaną wodą. Dzięki temu por zmięknie i utraci swój charakterystyczny, ostry smak. Po sparzeniu pozostaw go na sitku i odstaw na około 15 minut, żeby resztki wody spokojnie z niego spłynęły.
Do dużej miski przełóż 300 g pokrojonej w drobną, około półcentymetrową kostkę szynki, 150 g startego na dużych oczkach sera, 170 g kukurydzy i 150 g majonezu. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do równomiernego rozprowadzenia majonezu. Dopraw całość do smaku mielonym czarnym pieprzem i niewielką ilością soli. Sałatka wyciągnie sól z krakersów; lepiej dodać jej mniej na tym etapie i ewentualnie doprawić całość już po podaniu. Sałatkę krótko przemieszaj, tylko do rozprowadzenia przypraw, i odstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
Do osobnej dużej miski przełóż 5 średnich, pokrojonych w drobną kostkę ogórków konserwowych, 180 g groszku konserwowego, 3 pokrojone w kostkę duże jajka, odsączonego z wody pora i 100 g majonezu. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do chwili, kiedy majonez pokryje wszystkie składniki. Postaraj się zrobić to na tyle delikatnie, żeby nie uszkodzić jajek i groszku. Tak przygotowaną sałatkę dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Tak jak poprzednio, postaraj się nie użyć za dużo soli. Po dodaniu przypraw całość krótko wymieszaj i na chwilę odstaw.
Przygotuj krem chrzanowy. Do średniej miski przełóż 160 g śmietankowego serka kanapkowego i dodaj do niego 100 g zimnej, 36 % śmietanki oraz 40 g tartego chrzanu. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania gęstego, prawie sztywnego kremu. Zajmie to kilka minut, więc uzbrój się w cierpliwość. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dopraw krem do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Gotowy krem odstaw do lodówki na czas składania całości.
Na dnie dużego półmiska ułóż 16 słonych krakersów. Przykryj je warstwą sałatki z porem i jajkami. Sałatkę ostrożnie wyrównaj przy pomocy łyżki. Żeby ułatwić składanie, proponuję posmarowanie każdego krakersa od spodu niewielką ilością majonezu lub sosu chrzanowego. Dzięki temu przykleją się one do półmiska i nie będą się przesuwać w trakcie wykładania sałatki.
Po wyrównaniu sałatki przykryj ją kolejną warstwą słonych krakersów. Ułóż je identycznie jak spód, a następnie lekko dociśnij, żeby przykleiły się do pierwszej warstwy sałatkowej.
Na ułożone krakersy wyłóż drugą sałatkę. Zrób to ostrożnie i rozkładaj ją w taki sposób, żeby mieć jak najmniej wyrównywania. Postaraj się ją rozłożyć jak najbliżej boków. Nie spiesz się; im dokładniej to zrobisz, tym lepszy efekt wizualny osiągniesz. Po wyrównaniu drugiej warstwy sałatki przykryj ją krakersami.
Na tak złożony tort wykładam schłodzony krem chrzanowy i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni krakersów. Udekoruj górę na przykład drobno posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewkami albo serem. Tak przygotowany tort sałatkowy wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia i rozwinięcia wszystkich smaków.
Smacznego!