Do góry

Sałatki Przepis na:

Warstwowa sałatka na krakersach

Warstwowa sałatka na krakersach

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 9729

Oryginalnie podana, pięknie sie prezentuje i jest smaczna. Nalezy zrobić ją dzień przed podaniem, wtedy krakersy idealnie zmiękną i smaki się "przegryzą" polecam :-)

Składniki

  • krakersy ok. 30 dag
  • filet z piersi kurczaka ok. 50 dag
  • cebula 1 średnia
  • mozzarella 15 dag (u mnie już starta)
  • majonez 8 łyżek
  • jogurt naturalny (u mnie grecki) 6 pełnych łyżek
  • ugotowane na twardo jajko 5
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa gyros
  • dodatkowo:
  • szczypiorek, kiełki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę nalezy pokroić w kostkę i usmażyć do zeszklenia. na osobnej patelni usmażyć na tłuszczu drobno pokrojone mięso z przyprawą do gyrosa, słodką papryką i pieprzem. Dodać cebulę, wymieszać, przestudzić.
    Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, tak aby sałatka miała "charakter" :-). Mozzarellę pokroić w cienkie plastry lub tak jak u mnie użyć startej.
    Krakersy ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce czy tacy.

  2. Posmarować niewielką ilością sosu jogurtowo-majonezowego.

  3. Ułóżyć plastry mozzarelli lub posypać startą, delikatnie polać sosem

  4. i rozłożyć drugą warstwę krakersów.
    Posmarować cienko sosem i wyłożyć kurczaka z cebulą. Polać niewielką ilością sosu

  5. i przykryć trzecią warstwą krakersów.
    Ugotowane jajka należy obrać i oddzielić żółtka. Białka posiekać, wymieszać z resztą sosu jogurtowo-majonezowego i wyłożyć na wierzch sałatki. Żółtka pokruszyć i posypać wierzch sałatki.

  6. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem oprószyć świeżo posiekanym szczypiorkiem i kiełkami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń