Do góry

Sałatki Przepis na:

Wielkanocna sałatka teściowej

Przepis dnia 2017-04-12
Wielkanocna sałatka teściowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9095

Dodano:

Odsłon: 142341

Jest przepyszna i szybka, ponadto wychodzi jej sporo, więc także ekonomiczna, bardzo polecam :) Sałatka najlepsza jest na drugi, trzeci dzień.

Składniki

  • 200 gramów szynki konserwowej (może być w plasterkach)
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 300 g)
  • 0,5 puszki ananasa. 1 puszka kukurydzy
  • 3/4 garści rodzynek
  • 0,5 pęczka zieleniny (szczypiorek, pietruszka zielona, opcjonalnie)
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli jest potrzeba)
  • sól, czarny pieprz
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wielkanocna sałatka teściowej

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, następnie odcedzić na sitku.
    Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe cząstki, jaja i zieleninę posiekać.
    Kukurydzę osączyć z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odcisnąć i pokroić na krótsze paseczki.
    Szynkę pokroić w kostkę.
    Wszystko razem wymieszać z majonezem i ewentualnie jogurtem, doprawić, wymieszać ponownie i gotowe.
    UWAGA: Jeśli akurat nie mamy jogurtu "pod ręką", możemy majonez "rozcieńczyć" odrobiną zalewy z ananasów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ugotujiprzetestuj 12 marca 2018 Robię taką, ale bez rodzynek.
Nawet dzisiaj miałam na śniadanie :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa_a 11 kwietnia 2017 bardzo fajna, kiedyś miałam przepis na podobną; dodawałam dodatkowo jabłko

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 10 kwietnia 2017 Przepis ekstra, jak widać teściowa sprawdza się

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń