Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenna sałatka z szynką to niesamowicie lekka i pożywna propozycja, która świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Kluczowym składnikiem jest tu pęczek rzodkiewek – nowalijek, które oczywiście kojarzą się wszystkim z wiosną. Szczypiorek i koperek nadają przyjemnego, ziołowego aromatu. Całość jest skropiona przyjemnym i delikatnym winegretem. Jajka dostarczają dużej ilości białka. Sałatka jest pełna witamin, dzięki czemu wspiera naturalną odporność organizmu.
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i oddziel białka od żółtek. Posiekaj je. Rzodkiewki i ogórka umyj. Pokrój warzywa w paseczki. Szynkę pokrój w paseczki o podobnej wielkości. Szczypiorek i koperek posiekaj.
Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Wiosenną sałatkę z szynką podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.