Do góry

Sałatki Przepis na:

Zapuszkowana sałatka

Zapuszkowana sałatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49423

Dodano:

Odsłon: 22605

To taka typowa sałatka zimowa, ponieważ zawiera wyłącznie warzywa konserwowe, których smak uzupełnia dodatek kabanosu wieprzowego. Prosta i szybka w wykonaniu, jednocześnie bardzo smaczna. Można ją podawać na dwa sposoby, z majonezem lub z lekkim sosem typu vinegrette. Wybierzcie sami, która wersja bardziej Wam odpowiada.

Składniki

  • kabanos wieprzowy 4 laski
  • biała fasola 1 puszka
  • czerwona fasola 1 puszka
  • pieczarki marynowane 300g
  • czerwona papryka konserwowa 300g
  • majonez 1- 2 łyżki
  • lekki sos vinegrette: oliwa z oliwek 1 łyżka, ocet winny 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapuszkowana sałatka

Przygotowanie

  1. Sałatka, która uda się każdemu. Fasolkę (oba rodzaje) odcedzić z zalewy, paprykę konserwową pokroić w paseczki, ogórki w kostkę, pieczarki na połowę lub ćwiartki, w zależności od wielkości pieczarek. Warzywa wymieszać, następnie dodać kabanos, również pokrojony, najlepiej w małe kawałki. Całość wymieszać z majonezem lub z sosem vinegrette*.

    *Oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym, cukrem i pieprzem, tak aby utworzyły jednolity sos.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 16 stycznia 2015 Heh, bardzo apetyczna wersja "zapuszkowanej" sałatki :) Mój żołądek rzuciłby się od razu na opcję majonezową, ale niestety rozum kieruje się ku tej z oliwą :( Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń