Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto. A do tego atrakcyjny kształt świnek.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11583
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4047
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42823
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 341
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 432
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11583
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4047
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42823
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 341
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 432
Składniki
Mąkę przesypujemy do miski. Robimy zagłebienie i wkruszamy tam drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy olej, 1 jajko i sól. Zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Mąkę przesypujemy do miski. Robimy zagłebienie i wkruszamy tam drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy olej, 1 jajko i sól. Zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy ciasto, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Szklanką wycinamy koła. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm. Wycinamy mniejsze kółka (tyle samo ile dużych) na ryjek. Ja użyłam do tego kieliszka do wódki. W ryjku wycinamy dwa otwory - ja użyłam nakrętki od barwników spożywczych. Przy pomocy pędzelka zwilżamy ryjek wodą z jednej strony i przyklejamy do dużego koła. Malutkie kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek w ryjku również smarujemy wodą i przyklejamy jako oczka świnki. Z pozostałości ciasta fomujemy uszka. Je również przyklejamy na wodę.
Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy ciasto, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Szklanką wycinamy koła. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm. Wycinamy mniejsze kółka (tyle samo ile dużych) na ryjek. Ja użyłam do tego kieliszka do wódki. W ryjku wycinamy dwa otwory - ja użyłam nakrętki od barwników spożywczych. Przy pomocy pędzelka zwilżamy ryjek wodą z jednej strony i przyklejamy do dużego koła. Malutkie kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek w ryjku również smarujemy wodą i przyklejamy jako oczka świnki. Z pozostałości ciasta fomujemy uszka. Je również przyklejamy na wodę.
Pozostaje jajko roztrzepujemy a następnie przy pomocy pędzelka, smarujemy nic wszystkie bułeczki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200st.C.
Pozostaje jajko roztrzepujemy a następnie przy pomocy pędzelka, smarujemy nic wszystkie bułeczki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200st.C.