Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto. A do tego atrakcyjny kształt świnek.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Mąkę przesypujemy do miski. Robimy zagłebienie i wkruszamy tam drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy olej, 1 jajko i sól. Zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Mąkę przesypujemy do miski. Robimy zagłebienie i wkruszamy tam drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy olej, 1 jajko i sól. Zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy ciasto, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Szklanką wycinamy koła. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm. Wycinamy mniejsze kółka (tyle samo ile dużych) na ryjek. Ja użyłam do tego kieliszka do wódki. W ryjku wycinamy dwa otwory - ja użyłam nakrętki od barwników spożywczych. Przy pomocy pędzelka zwilżamy ryjek wodą z jednej strony i przyklejamy do dużego koła. Malutkie kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek w ryjku również smarujemy wodą i przyklejamy jako oczka świnki. Z pozostałości ciasta fomujemy uszka. Je również przyklejamy na wodę.
Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy ciasto, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm. Szklanką wycinamy koła. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek o grubości ok. 4mm. Wycinamy mniejsze kółka (tyle samo ile dużych) na ryjek. Ja użyłam do tego kieliszka do wódki. W ryjku wycinamy dwa otwory - ja użyłam nakrętki od barwników spożywczych. Przy pomocy pędzelka zwilżamy ryjek wodą z jednej strony i przyklejamy do dużego koła. Malutkie kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek w ryjku również smarujemy wodą i przyklejamy jako oczka świnki. Z pozostałości ciasta fomujemy uszka. Je również przyklejamy na wodę.
Pozostaje jajko roztrzepujemy a następnie przy pomocy pędzelka, smarujemy nic wszystkie bułeczki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200st.C.
Pozostaje jajko roztrzepujemy a następnie przy pomocy pędzelka, smarujemy nic wszystkie bułeczki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200st.C.