Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto na smaczne śniadanie.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10132
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9185
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6551
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10132
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9185
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6551
Składniki
Wykonanie: Soję wcześniej namoczyć, ugotować, ostudzić i zmielić. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać jedną łyżkę cukru, połowę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, zmieloną soję, 3 żółtka utarte z pozostałym cukrem , dodać sól do smaku i wyrobić ponownie dokładnie ciasto, po czym odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Dobrze wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć posmarowaną tłuszczem foremkę, nałożyć odsączone owoce, możemy posypać cukrem waniliowym. Przykryć drugą połową ciasta, posmarować rozmąconym jajkiem i jeszcze na chwilę odstawić.
W między czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 30 minut.