Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto na smaczne śniadanie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5671
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5173
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1556
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5671
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5173
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1556
Składniki
Wykonanie: Soję wcześniej namoczyć, ugotować, ostudzić i zmielić. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać jedną łyżkę cukru, połowę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, zmieloną soję, 3 żółtka utarte z pozostałym cukrem , dodać sól do smaku i wyrobić ponownie dokładnie ciasto, po czym odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Dobrze wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć posmarowaną tłuszczem foremkę, nałożyć odsączone owoce, możemy posypać cukrem waniliowym. Przykryć drugą połową ciasta, posmarować rozmąconym jajkiem i jeszcze na chwilę odstawić.
W między czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 30 minut.