Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielbicieli boczku koniecznie polecam wypróbować ten przepis. Surowy boczek obtoczony w przyprawach, podpieczony na maśle, a potem w nim duszony do miękkości. Łatwy sposób, a doznania po jego spróbowaniu niezastąpione, zwłaszcza kiedy jest jeszcze ciepły.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1600
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 999
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1600
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 999
Składniki
Boczek płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 6 kawałków.
Przyprawy wsypujemy do miski.
Mieszamy i obtaczamy w nich kawałki boczku.
Na patelni roztapiamy masło. Na roztopione masło wkładamy kawałki boczku.
Podpiekamy boczki na maśle z każdej strony, najlepiej pod przykryciem bo bardzo pryska (uwaga żeby się nie poparzyć).
Kiedy podpieczemy boczek z każdej strony wówczas podlewamy go wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (ja dusiłam boczki z jednej strony 30 minut, po czym obróciłam je na drugą stronę i dalej dusiłam 30 minut).
Po upieczeniu boczki wyciągamy na talerz.
Studzimy.
Podajemy pokrojone na plasterki z pieczywem i dodatkiem musztardy. Smacznego !!!