Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielbicieli boczku koniecznie polecam wypróbować ten przepis. Surowy boczek obtoczony w przyprawach, podpieczony na maśle, a potem w nim duszony do miękkości. Łatwy sposób, a doznania po jego spróbowaniu niezastąpione, zwłaszcza kiedy jest jeszcze ciepły.
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 56
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 108
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 76
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 60
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 56
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 108
Polecam bardzo smaczny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybków. Farsz p...
Odsłon: 76
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 60
Składniki
Boczek płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 6 kawałków.
Przyprawy wsypujemy do miski.
Mieszamy i obtaczamy w nich kawałki boczku.
Na patelni roztapiamy masło. Na roztopione masło wkładamy kawałki boczku.
Podpiekamy boczki na maśle z każdej strony, najlepiej pod przykryciem bo bardzo pryska (uwaga żeby się nie poparzyć).
Kiedy podpieczemy boczek z każdej strony wówczas podlewamy go wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (ja dusiłam boczki z jednej strony 30 minut, po czym obróciłam je na drugą stronę i dalej dusiłam 30 minut).
Po upieczeniu boczki wyciągamy na talerz.
Studzimy.
Podajemy pokrojone na plasterki z pieczywem i dodatkiem musztardy. Smacznego !!!