Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne lekkie bułeczki na śniadanie , podwieczorek czy kolację. Wybornie smakują z dżemem, czy miodem
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22378
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14164
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4409
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43407
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 546
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 490
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22378
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14164
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4409
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43407
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 546
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 490
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże, łyżka cukru, 50 ml. ciepłego mleka, łyżka mąki. Odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodać mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól i dobrze wymieszać. Dodać roztopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i lekko wyrabiać. ok. 5 min. Wyrobione ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Po 30 min. odpowietrzamy ciasto i wyrabiamy w misce kilkukrotnie przerabiając ręką. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i po lekkim wyrobieniu dzielimy na 12 kawałków. Formujemy bułki i układamy na blasze. Blachę z bułkami odstawiamy na 20 min. żeby bułki wyrosły. Przed pieczeniem robimy jeszcze kruszonkę - 2 łyżki mąki, 1 łyżka twardego masła, 1 łyżka cukru. Składniki szybko łączymy aby powstała kruszonka. Posmarowane mlekiem bułki posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 min.