Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1652 Ocena: 24532

Dodano:

Odsłon: 324

Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe.

Składniki

  • mąka pszenna - typ 550 50 dag
  • mleko 125 ml pół szklanki
  • woda 125 ml pół szklanki
  • drożdże świeże 20 g
  • masło 40 g lub 5 łyżek oleju
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do podsypania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki śniadaniowe

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 8 równych części. I z każdej z nich formujemy bułeczki.

  2. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń