Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 563
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3654
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 223
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 277
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 563
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3654
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 223
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 277
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 8 równych części. I z każdej z nich formujemy bułeczki.
Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułeczki studzimy na kratce. Smacznego!!!