Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z masełkiem wymieszanym z czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, pulchne mięciutkie o chrupiącej skórce. Bułeczki pachnące masełkiem czosnkowym. Polecam na pyszne obfite śniadanko.
papier do pieczenia, blaszka, miska, ścierka, widelec, garnuszek,
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2391
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2391
Składniki
Mleko podgrzewamy , dodajemy cukier, mąkę 1,5 łyżki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zaczyn z drożdży , jajko oraz rozpuszczone , letnie masło i sól. Wyrabiamy tak długo aby ciasto było miękkie ,elastyczne.( pamiętajmy ciasto musi odchodzić od rąk i ścianek miski). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrabiamy , formując wałek , dzielimy na części i formujemy kule lekko spłaszczając i nacinając tępą stroną noża. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. W między czasie przygotowujemy masełko czosnkowe; Miękkie masło mieszamy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, tak długo aż składniki nam się dokładnie połączą. Tak przygotowany masełkiem smarujemy w nacięciach nasze bułeczki, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem Pieczemy w 190 stopniach około 35 - 40 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Z podanej porcji wyszło 9 bułeczek Rada; Gdyby ciasto było za gęste dodajemy mleka, a jeżeli za rzadkie dosypać mąki.
Bułeczki przygotowane do pieczenia.