Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z masełkiem wymieszanym z czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, pulchne mięciutkie o chrupiącej skórce. Bułeczki pachnące masełkiem czosnkowym. Polecam na pyszne obfite śniadanko.
papier do pieczenia, blaszka, miska, ścierka, widelec, garnuszek,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20857
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20857
Składniki
Mleko podgrzewamy , dodajemy cukier, mąkę 1,5 łyżki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zaczyn z drożdży , jajko oraz rozpuszczone , letnie masło i sól. Wyrabiamy tak długo aby ciasto było miękkie ,elastyczne.( pamiętajmy ciasto musi odchodzić od rąk i ścianek miski). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrabiamy , formując wałek , dzielimy na części i formujemy kule lekko spłaszczając i nacinając tępą stroną noża. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. W między czasie przygotowujemy masełko czosnkowe; Miękkie masło mieszamy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, tak długo aż składniki nam się dokładnie połączą. Tak przygotowany masełkiem smarujemy w nacięciach nasze bułeczki, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem Pieczemy w 190 stopniach około 35 - 40 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Z podanej porcji wyszło 9 bułeczek Rada; Gdyby ciasto było za gęste dodajemy mleka, a jeżeli za rzadkie dosypać mąki.
Bułeczki przygotowane do pieczenia.