Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zostało Wam trochę dyniowego puree z zeszłego roku, to polecam mięciutkie bułki na śniadanie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 54
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2622
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 783
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14121
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 54
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2622
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 783
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14121
Składniki
Przesianą mąkę, razem z drożdżami, cukrem, solą, dyniowym puree i natką pietruszki umieszczamy w misce. Do tego dolewamy letnią wodę i zagniatamy. Pod koniec dodajemy olej i znowu zagniatamy, aż olej połączy się z ciastem. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (ok.30 minut). Po tym czasie bułki smarujemy wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.