Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki dyniowe z natką pietruszki

Przepis dnia 2018-03-02
Bułki dyniowe z natką pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1004

Dodano:

Odsłon: 458

Jeśli zostało Wam trochę dyniowego puree z zeszłego roku, to polecam mięciutkie bułki na śniadanie.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g gęstego puree z dyni
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie ulubione ziarna do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki dyniowe z natką pietruszki

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę, razem z drożdżami, cukrem, solą, dyniowym puree i natką pietruszki umieszczamy w misce.

    Do tego dolewamy letnią wodę i zagniatamy.

    Pod koniec dodajemy olej i znowu zagniatamy, aż olej połączy się z ciastem. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (ok.30 minut).

    Po tym czasie bułki smarujemy wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami.

    Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń