Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki pszenne kajzerki
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1302
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5829
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18464
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1302
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5829
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18464
Składniki
W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Do garnuszka wlewamy mleko dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól. oraz wyrośnięty rozczyn.I zabieramy się za wyrabianie ciasta. Partiami wlewamy mleko z masłem cały czas wyrabiając. Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. ( wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne. Odkładamy do miski lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Wyjmujemy z miski dzielimy na 8 części formujemy bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy ok 15 minut do ładnego zamienienia. Smacznego !