Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenne kajzerki

Bułki pszenne kajzerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 11006

Dodano:

Odsłon: 1042

Bułki pszenne kajzerki

Składniki

  • (porcja na 8 bułek)
  • Rozczyn:
  • Drożdże świeże 15 g (można użyć suszonych 2 łyżeczki - pomijamy przygotowanie rozczynu)
  • Mąka pszenna łyżka
  • Mleko letnie 100 ml
  • Cukier 1/2 łyżeczki
  • Ciasto właściwe:
  • Mąka pszenne typ 650 450 g
  • Jajko
  • Masło 20 g
  • Mleko 1/2 szklanki (125 ml)
  • Sól pełna łyżeczka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki pszenne kajzerki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.


    Do garnuszka wlewamy mleko dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.


    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól. oraz wyrośnięty rozczyn.I zabieramy się za wyrabianie ciasta. Partiami wlewamy mleko z masłem cały czas wyrabiając. Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. ( wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne.


    Odkładamy do miski lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

    Wyjmujemy z miski dzielimy na 8 części formujemy bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.


    Po tym czasie wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy ok 15 minut do ładnego zamienienia. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń