Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bulki pszenne jak je robię zapraszam po ;przepis
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 861
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 145
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3013
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 861
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 145
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3013
Składniki
Mąkę pszenną wsypuje do miski i dodaję sól oraz 4 łyżki zakwasu ale jak nie macie można dać 50 gr drodzy zamiast 25 gr .Drożdże rozpuszczam w cieplej wodzie i wlewam do maki zagniatam ciasto W razie potrzeby podsypuję mąka podczas zagniatania .Ciasto zostawiam pod przykryciem w cieple miejsce na 1,5 godziny ,wyszło mi 13 bułeczek
Wyrośnięte ciasto wyrabiam delikatnie podsypując mąką i kulam kulki na bułeczki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko posmarowany papier olejem .Wielkość bułeczek zależy czy chcecie malutkie czy większe to już sobie zrobicie jak wam odpowiada . Ululane ciasto na bułeczki zostawiam na blaszce jeszcze na 10 do 15 minut by ciasto wyrosło następnie nacinam na środku robiąc przedziałek ale możecie nie nacinać .
Bułeczki piekę w nagrzanym piekarniku 45 minut na środkowej półce bez termo obiegu w 200 stopniach smacznego .