Do góry

Śniadania Przepis na:

Buły drożdżowe z kapustą

Buły drożdżowe z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2374 Ocena: 15320

Dodano:

Odsłon: 4742

Przepis mojej babci z Bieszczad. Polecam ten cudowny wypiek.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego mleka, cukrem, łyżką mąki- po czym odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 minut rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.


  2. Wykonanie nadzienia:

    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco. Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką.

  3. Wykonanie bułeczek:

    Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym.

  4. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem.

  5. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku z cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 26 lipca 2016 Świetny pomysł - w sam raz na piknik :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń