Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej babci z Bieszczad. Polecam ten cudowny wypiek.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5681
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1146
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12274
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5178
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1563
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5681
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1146
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12274
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5178
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1563
Składniki
Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego mleka, cukrem, łyżką mąki- po czym odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 minut rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco. Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką.
Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym.
Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku z cebulką.