Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 992
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 992
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać kminek,sól,cukier i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (masło). Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na smalcu, po lekkim zeszkleniu dodajemy trochę wody i dusimy jeszcze chwilkę, czekając aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy z tartym serem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 – 12 cm. Bułeczki układać na blaszkach . Na środek wyłożyć nadzienie cebulowo – serowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość). Pieczemy w piekarniku 170-190°C do zrumienienia ok.20-30 min...