Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5475
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5475
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać kminek,sól,cukier i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (masło). Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na smalcu, po lekkim zeszkleniu dodajemy trochę wody i dusimy jeszcze chwilkę, czekając aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy z tartym serem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 – 12 cm. Bułeczki układać na blaszkach . Na środek wyłożyć nadzienie cebulowo – serowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość). Pieczemy w piekarniku 170-190°C do zrumienienia ok.20-30 min...