Do góry

Śniadania Przepis na:

Cebularz

Cebularz

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 1912

Drożdżowe chrupiące i złociste ciasto

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 dkg żółtego sera
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g masła
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka kminku
  • 3 cebule
  • smalec ze skwarkami
  • 2 łyżki soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cebularz

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać kminek,sól,cukier i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (masło). Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na smalcu, po lekkim zeszkleniu dodajemy trochę wody i dusimy jeszcze chwilkę, czekając aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy z tartym serem.

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 – 12 cm. Bułeczki układać na blaszkach . Na środek wyłożyć nadzienie cebulowo – serowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość). Pieczemy w piekarniku 170-190°C do zrumienienia ok.20-30 min...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń