Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 5296

Domowe pieczywo to moja miłość. Tym razem smaczny i prosty chleb pełnoziarnisty.

Składniki

  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 70 g. drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 550 g. mąki pszennej
  • 500 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 6-7 łyżek słonecznika
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać miód i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
    Do miski wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać.
    Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wyrobić mikserem z hakami.
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
    Następnie przełożyć, do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną
    i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów, posmarować mlekiem lub wodą,
    posypać słonecznikiem i delikatnie mąką.
    Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

  2. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 1 godzinę.
    Po upieczeniu chleby od razu wyciągnąć z foremek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kuchcik48 18 września Zajmuję się wypiekiem chleba od 2 lat. Wypróbowałem różne przepisy ale przepisy na chleby drożdżowe omijam szerokim łukiem. Tylko chleb na zakwasie można przechować kilka dni, również zamrozić. Chleb drożdżowy jest dobry 1 góra 2 dni. Jeśli chodzi o słonecznik na wierzchu to po 1 godzinie w temperaturze 200 stopni jest twardy jak węgiel. Dodać do ciasta jak ale w środek. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 02 września Ładny chlebek wyszedł,na pewno smaczny :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń