Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 2056
Dodano: 02.09.2019
Odsłon: 11256
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać miód i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Do miski wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać.
Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wyrobić mikserem z hakami.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Następnie przełożyć, do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną
i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów, posmarować mlekiem lub wodą,
posypać słonecznikiem i delikatnie mąką.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 1 godzinę.
Po upieczeniu chleby od razu wyciągnąć z foremek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Kuchcik48 18 września 2019Zgłoś do usunięcia
Zajmuję się wypiekiem chleba od 2 lat. Wypróbowałem różne przepisy ale przepisy na chleby drożdżowe omijam szerokim łukiem. Tylko chleb na zakwasie można przechować kilka dni, również zamrozić. Chleb drożdżowy jest dobry 1 góra 2 dni. Jeśli chodzi o słonecznik na wierzchu to po 1 godzinie w temperaturze 200 stopni jest twardy jak węgiel. Dodać do ciasta jak ale w środek. Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 02 września 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszny i śliczny chlebek :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 02 września 2019Zgłoś do usunięcia
Ładny chlebek wyszedł,na pewno smaczny :)1 Kto głosował? | Odpowiedz