Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno- żytni

Chleb pszenno- żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 441

Dodano:

Odsłon: 3742

Dziś zaprezentuję mój następny wypiek, chleb pszenno- razowy. Jak już wiecie uwielbiam piec własne pieczywo i mogę powiedzieć, że ten jest na prawdę przepyszny.

Składniki

  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 0,5l letniej wody
  • 25 gram drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenno- żytni

Przygotowanie

  1. Przesiej do miski oba rodzaje mąk, sól zrób po środku dziurę i dodaj drożdże, drożdże posyp cukrem i zalej wodą. poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
    Dodaj resztę wody i wyrób ciasto.
    Ciasto odstaw na ok 2 godziny aż podwoi swoją objętość i powstanie dużo pęcherzyków powietrza.
    Przełóż ciasto do formy.
    Zawiń w folią spożywczą i zostaw na 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło.
    Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
    Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego formę z chlebem.
    Piecz w formie 30 minut, a następnie 20-30 minut wyjmij z formy i piecz na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/03/chleb-pszenno-zytni.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń