Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 283

Dodano:

Odsłon: 2087

Bardzo prosty w przygotowaniu chlebek pszenno-żytni bez zakwasu. Robię go co drugi dzień, dodaję ulubione ziarna do środka. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 - 320g
  • mąka żytnia Typ 720 - 80g
  • świeże drożdże 25g
  • woda 250ml
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • ulubione ziarna ok. 4-5 łyżek
  • 2-3 łyżki otrąb żytnich do wysypania foremki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenno-żytni

Przygotowanie

  1. Mąki przesiewamy do miski. Następnie przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy w garnuszku, dodajemy cukier, ciepłą wodę i 3 łyżki mąki. Wszystko ze sobą łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10-15 min. Do mąki wsypujemy sól i ziarna (u mnie łyżka słonecznika, pół łyżeczki czarnuszki, łyżka lnu w ziarnach, łyżka sezamu) i mieszamy z mąkami, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.

  2. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie wyrabiamy ciasto i przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki. U mnie jest to keksówka wysmarowana masłem i wysypana otrębami żytnimi. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godzinki, żeby ładnie wyrosło. Ciasto smarujemy delikatnie pędzelkiem z wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami – u mnie jest to akurat sezam i czarnuszka.

  3. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy godzinę, funkcja góra/dół.
    Skórka wychodzi dość twarda - chrupiąca - ja tak lubię. Jeśli chcemy żeby była miękka to możemy zrobić pomadę do chleba. Biorę ok 70 ml wody, łyżeczkę mąki i szczyptę soli. Zagotowuję to i smaruję ciepłym płynem chleb tuż przed włożeniem do piekarnika. Potem po 45 min pieczenia smaruję jeszcze raz.
    Po wyjęciu przykrywam chleb ściereczką i daję mu spokojnie odpocząć.



    Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń