Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty w przygotowaniu chlebek pszenno-żytni bez zakwasu. Robię go co drugi dzień, dodaję ulubione ziarna do środka. Polecam.
Mąki przesiewamy do miski. Następnie przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy w garnuszku, dodajemy cukier, ciepłą wodę i 3 łyżki mąki. Wszystko ze sobą łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10-15 min. Do mąki wsypujemy sól i ziarna (u mnie łyżka słonecznika, pół łyżeczki czarnuszki, łyżka lnu w ziarnach, łyżka sezamu) i mieszamy z mąkami, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie wyrabiamy ciasto i przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki. U mnie jest to keksówka wysmarowana masłem i wysypana otrębami żytnimi. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godzinki, żeby ładnie wyrosło. Ciasto smarujemy delikatnie pędzelkiem z wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami – u mnie jest to akurat sezam i czarnuszka.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy godzinę, funkcja góra/dół.
Skórka wychodzi dość twarda - chrupiąca - ja tak lubię. Jeśli chcemy żeby była miękka to możemy zrobić pomadę do chleba. Biorę ok 70 ml wody, łyżeczkę mąki i szczyptę soli. Zagotowuję to i smaruję ciepłym płynem chleb tuż przed włożeniem do piekarnika. Potem po 45 min pieczenia smaruję jeszcze raz.
Po wyjęciu przykrywam chleb ściereczką i daję mu spokojnie odpocząć.
Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl
Dziś zaprezentuję mój następny wypiek, chleb pszenno- razowy. Jak już wiecie...
Odsłon: 8169
Zdrowe, domowe pieczywo z dodatkiem ziaren słonecznika...pycha!
Odsłon: 4093
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 27
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3035
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1556
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 114
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 216
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 27
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3035
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1556
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 114
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 216
Składniki
Mąki przesiewamy do miski. Następnie przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy w garnuszku, dodajemy cukier, ciepłą wodę i 3 łyżki mąki. Wszystko ze sobą łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10-15 min. Do mąki wsypujemy sól i ziarna (u mnie łyżka słonecznika, pół łyżeczki czarnuszki, łyżka lnu w ziarnach, łyżka sezamu) i mieszamy z mąkami, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie wyrabiamy ciasto i przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki. U mnie jest to keksówka wysmarowana masłem i wysypana otrębami żytnimi. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godzinki, żeby ładnie wyrosło. Ciasto smarujemy delikatnie pędzelkiem z wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami – u mnie jest to akurat sezam i czarnuszka.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy godzinę, funkcja góra/dół. Skórka wychodzi dość twarda - chrupiąca - ja tak lubię. Jeśli chcemy żeby była miękka to możemy zrobić pomadę do chleba. Biorę ok 70 ml wody, łyżeczkę mąki i szczyptę soli. Zagotowuję to i smaruję ciepłym płynem chleb tuż przed włożeniem do piekarnika. Potem po 45 min pieczenia smaruję jeszcze raz. Po wyjęciu przykrywam chleb ściereczką i daję mu spokojnie odpocząć. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl
Przepisy Śniadania
Śniadania
Domowy chleb Pszenno żytni na zakwasie przepis na 2 kilowe chleby
Śniadania
Szakszuka ze świeżych pomidorów
Śniadania
Placki z jabłkami na maślance
Śniadania
Szybkie śniadanie. Placuszki z syropem klonowym.
Domowy chleb Pszenno żytni na zakwasie przepis na 2 kilowe chleby
Domowy chlebek który zawsze wychodzi zapraszam jak robię
Odsłon: 196
Szakszuka ze świeżych pomidorów
Szakszuka, którą dosłownie tłumaczy się jako „mieszankę", wywodzi się najpraw...
Odsłon: 3575