Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty w przygotowaniu chlebek pszenno-żytni bez zakwasu. Robię go co drugi dzień, dodaję ulubione ziarna do środka. Polecam.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Składniki
Mąki przesiewamy do miski. Następnie przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy w garnuszku, dodajemy cukier, ciepłą wodę i 3 łyżki mąki. Wszystko ze sobą łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10-15 min. Do mąki wsypujemy sól i ziarna (u mnie łyżka słonecznika, pół łyżeczki czarnuszki, łyżka lnu w ziarnach, łyżka sezamu) i mieszamy z mąkami, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie wyrabiamy ciasto i przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki. U mnie jest to keksówka wysmarowana masłem i wysypana otrębami żytnimi. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godzinki, żeby ładnie wyrosło. Ciasto smarujemy delikatnie pędzelkiem z wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami – u mnie jest to akurat sezam i czarnuszka.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy godzinę, funkcja góra/dół. Skórka wychodzi dość twarda - chrupiąca - ja tak lubię. Jeśli chcemy żeby była miękka to możemy zrobić pomadę do chleba. Biorę ok 70 ml wody, łyżeczkę mąki i szczyptę soli. Zagotowuję to i smaruję ciepłym płynem chleb tuż przed włożeniem do piekarnika. Potem po 45 min pieczenia smaruję jeszcze raz. Po wyjęciu przykrywam chleb ściereczką i daję mu spokojnie odpocząć. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl