Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy chleb Pszenno żytni jak go robię zapraszam po przepis Przepis na 2 chleby po 500 gr
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 865
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 146
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3044
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 865
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 146
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3044
Składniki
Do miski daje mąkę pszenna i żytnią ,kminek sól i zakwas ,drodze rozpuszczam w cieplej wodzie i dolewam do miski zagniatam ciasto w razie potrzeby podsypuje mąką .Ciasto odstawiam, w cieple miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin .
Wyrośnięte ciast delikatnie podsypuje mąką by sie nie kleiło dziele na 2 części które umieszczam w nasmarowanych lekko olejem kosówkach i odstawiam jeszcze na 10 do 15 minut by chleby podrosły w blaszkach .
Chleb piekę w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach na środkowej półce bez termo obiegu 1 godzinę .Chlebek po upieczeniu wyjmuje z blaszek i kładę na bok lub umieszczam na kratce by odparował i ostygł życzę udanych wypieków Po wykonanie zapraszam na film